Zo zag het allereerste officiële Nederlands elftal eruit
Op zondagochtend 30 april 1905 stapten de elf beste Nederlandse voetballers onder leiding van bondscoach Cees van Hasselt in Rotterdam op de trein. Eindbestemming? Stadion Kiel in Antwerpen. Voor het kersverse Nederlands elftal stond hier de allereerste officiële interland op het programma…Een kleermaker als bondscoach
Voordat deze eerste officiële interland in 1905 plaatsvond, speelde Nederland vanaf 1901 al vier keer eerder tegen het Belgische team. Deze wedstrijden werden eveneens onder leiding van toekomstige bondscoach Cees van Hasselt gespeeld, maar steun van de KNVB was er toen nog niet. In 1905 schaarde de Nederlandse voetbalbond zich voor het eerst achter het internationale sportevenement. Daarom trommelde de Rotterdamse kleermaker Cees van Hasselt, die zelf lid was van de voetbalclub Sparta, de elf beste Nederlandse spelers op voor de eerste officiële interland tegen België.
Andere tijden, andere gebruiken
Het elftal zag er in die tijd heel anders uit dan nu. Zo speelden de voetballers niet bij buitenlandse clubs, maar bij verenigingen uit het westen van het land. De doelman droeg hetzelfde tenue als de rest van het team en had geen handschoenen aan. De voetballers durfden in die dagen ook nauwelijks te koppen. Dit deed echter niets af aan de sportieve prestaties van het debuterende elftal. Tijdens de eerste interland aanschouwden zo’n 800 toeschouwers vanaf de tribune hoe de Nederlanders de Belgen met 4-1 versloegen. Een topprestatie, want in de voorgaande wedstrijden tegen de zuiderburen moesten de Nederlanders keer op keer het onderspit delven.
'Een dag van reuzensucces voor de voetbalsport'
Twee weken na deze eerste officiële wedstrijd, op 14 mei 1905, speelde het elftal de eerste officiële thuiswedstrijd. De Belgen zonnen uiteraard op revanche, maar revancheren zat er – helaas voor de Belgen – niet in. Het Nederlandse team was opnieuw sterker en na 90 minuten speeltijd stond het 4-0, waardoor de Nederlanders met de zogeheten ‘Rotterdamsch Nieuwsblad Beker’ naar huis gingen. Niet vreemd dat juist deze Rotterdamse krant op 16 mei maar liefst anderhalve pagina wijdde aan de wedstrijd. In het lyrische wedstrijdverslag is te lezen dat er zo’n 30.000 mensen op de wedstrijd afkwamen. ‘Een dag van reuzensucces voor de voetbalsport’, aldus de verslaggever.
Niet alleen het voetbal zélf, maar ook de sportverslaggeving stond nog in de kinderschoenen zo blijkt. In het krantenartikel lijkt de journalist vooral aandacht te besteden aan alles wat er rondom de wedstrijd gebeurt. Vol enthousiasme doet hij verslag van de toespraken, het uitreiken van de beker en het afsluitende feest. Zelfs het menu van het avondeten wordt tot in detail beschreven, met onder meer schildpadsoep, tarbot met kappersaus, koud uitgesneden runderhaas met groenten en kalfsnierstuk ‘op Milaansche wijze’. Wat dat betreft werd de voetbalsport wel meteen goed ingeluid; want ook nu, vele jaren later hoeven onze voetbalhelden niet bepaald op een houtje te bijten…
Bron: OnsOranje, Sportgeschiedenis.nl, Quest, Delpher Kranten.