Hierom zijn Formule 1 coureurs over de hele wereld verzot op circuit Spa Francorchamps
Het circuit van Spa-Francorchamps staat ook wel bekend als de glijbaan van de Ardennen. Het bijzondere aan dit circuit is dat er geen enkel deel gelegen is in de gemeente Spa. Het traject ligt momenteel enkel nog op de grondgebieden van Stavelot en Malmedy. Het circuit van Spa-Francorchamps wordt door vele coureurs als het mooiste en meest favoriete circuit ter wereld beschouwd. Dit komt door de verscheidenheid van het traject in het heuvelachtige landschap van de Belgische Ardennen. Hierdoor kunnen ze hun talent voluit tonen. Door Dan Gurney werd het circuit ooit beschreven als: “onderscheidt mannen van kleine jongens”.
In 1921 werd het traject uitgetekend door Henri Langlois Van Ophem en Jules de Thier. Het oorspronkelijke traject had de vorm van een driehoek tussen Stavelot, Francorchamps en Malmedy en had een totale lengte van 14.981 km. Het traject maakte gebruik van openbare wegen. Alleen tijdens officiële races werd dit circuit afgesloten voor verkeer. Daarbuiten waren deze wegen toegankelijk voor verkeer. In 2000 is het circuit permanent afgesloten voor normaal verkeer.
Tussen de top van les Combes en de Paul Frère bocht zit ruim 100 meter hoogteverschil. Het huidige circuit is diverse keren aangepast en het huidige traject heeft nu een lengte van 7.004 meter. Ondanks alle aanpassingen is het nog steeds een heuvelachtig en zeer snel circuit.
De grootste namen uit de internationale autosportwereld hebben ooit een overwinning gehaald op dit circuit. Denk hierbij aan Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Jack Ickx, Tom Kristensen, Thierry Boutsen, André Lotterer, Henri Pescarolo, Fernando Alonso, Ayrton Senna, Jim Clark, Alberto Ascari, Juan-Manuel Fangio, Bruce McLaren, Alain Prost, Jack Brabham en Michael Schumacher.
Welke evenementen vinden er plaats op het circuit van Spa-Francorchamps?
Het circuit van Spa-Francorchamps is al jaren een echte toeristische attractie. Zo vinden hier onder andere de GP van België Formule 1, de WEC en de 24U van Spa plaats. Daarnaast worden er allerlei activiteiten zoals oefensessies, nationale races, buitenlandse kampioenschappen en incentives verwelkomt op het circuit dat 8 maanden per jaar geopend is.
Waar bevindt het circuit van Spa-Francorchamps zich?
Het circuit van Spa-Francorchamps ligt in het hart van de Ardennen in België. De Grand Prix van België is dan ook een zeer geliefd evenement onder de Nederlandse Formule 1 fans. Niet alleen door het prachtige circuit, maar ook door de gunstige ligging ten opzichte van Nederland. Vanaf Maastricht is het nog slechts een uurtje rijden onder normale verkeersomstandigheden.
Het weer in Spa-Francorchamps
Spa-Francorchamps staat ook bekend om zijn plotselinge weersveranderingen. Zonder zon, kan het ineens best fris zijn. Ga je een race bijwonen op het circuit? Zorg dat dat je warm aangekleed bent, goede wandelschoenen aantrekt en een regenjas bij je hebt. Een paraplu is tevens toegestaan om mee te nemen, mits deze het zicht van de andere toeschouwers niet belemmert.
Wat zeggen coureurs over dit circuit?
Sebastian Vettel: “Het is een plaats die alle soorten bochten en alle mogelijke manoeuvres in zich heeft. Het hoogteverschil is enorm, wat je de indruk geeft op een achtbaan te zitten.”
Lewis Hamilton: “Spa is een van de historische circuits waar ik graag naar keek op televisie, toen ik jonger was. Het is ook een schitterende locatie, een circuit waarop je een F1-bolide tot aan zijn limieten kan drijven. Een inhaalbeweging in Eau Rouge, Pouhon of Blanchimont zorgt voor ongelooflijke sensaties. Heel je lichaam gaat tot het uiterste en je blijft doorduwen om nog sneller te gaan”.
Ticketmogelijkheden
Er zijn veel verschillende tickettypen verkrijgbaar voor de Grand Prix van België. De eerste keuze die gemaakt kan worden is tussen een weekendticket of alleen een zondagticket. Met een weekendticket mis je niks van het hele spektakel. Zo mag je hiermee aanwezig zijn op de vrije trainingen die op vrijdag plaatsvinden, bij die kwalificatiewedstrijden op zaterdag en uiteraard bij de Grand Prix van België op de zondag.
Daarnaast zijn er verschillende tribuneplaatsen aanwezig; goud, zilver en Speedcorner.
Goud: de gevarieerde Gold tribunes bieden op elke plaats een andere beleving: van de Chicane, via La Source, tot de Eau Rouge.
Zilver: er zijn 4 Zilver tribunes aanwezig die je de Grand Prix voor 100% laten ervaren. De uitgang van La Source, de Raidillon, de Double Gauche en Bruxelles.
Speedcorner: de Speedcorner tribune bevindt zich tussen de 9e en 10e bocht. De coureurs komen vanuit de 9e bocht waarin ze op volle snelheid doorgaan in de afdaling die naar de dubbele linkse leidt.
Naast de tribuneplaatsen zijn er tevens staanplaatsen beschikbaar, namelijk de Brons tickets. Het Brons gebied is een voetgangerszone, bijna rondom het gehele circuit. Rondom het circuit en in de fanzone zijn gigantische schermen geplaatst, zodat je niks van de race hoeft te missen. Ondanks dat het staanplaatsen zijn, betekent het niet dat je de hele dag moet staan. Je mag namelijk een klapstoel meenemen. Daarnaast zijn er nog 2 tribunes beschikbaar waar je toegang tot hebt met je Brons ticket.
De bochten van het circuit van Spa-Francorchamps
Zoals al eerder te lezen was, kenmerkt hen circuit van Spa-Francorchamps zich door de verscheidenheid van het traject. Zo kent het circuit hoogteverschillen maar bovenal bestaat het uit vele bochten. Hieronder nemen we je mee in een ronde over het circuit, langs alle verschillende bochten.
La Source
Dit wordt ook wel de haarspeld van La Source genoemd. Dit is na de start het eerste lastige punt voor de coureurs. Door de U-vorm van deze bocht nemen de coureurs veel gas terug en dit maakt het daarom de traagste bocht van het circuit. In de regio liggen diverse waterbronnen. Hier dankt deze bocht dan ook zijn naam aan.
L’Eau Rouge
L’Eau Rouge is een beek die onder een brugje aan de voet van de Raidillon loopt. Engelstaligen spreken over Eau Rouge en omvatten hierin ook de Raidillon zonder deze altijd te benoemen. De Eau Rouge is een zijrivier van de Amblève die diende als de grens tussen het Romeinse en Germaanse rijk en later tussen België en Duitsland.
Raidillon
Raidillon volgt nadat de coureurs afdalen vanaf La Source. Dit is de zeer indrukwekkende helling met een hoogteverschil van 40 meter vanaf de ingang van de bocht tot aan de uitgang van de bocht. Raidillon betekent niet voor niets een kleine weg met steile helling. Het vereist veel controle van de coureurs om op de weg te blijven en om de rechte lijn te volgen naar les Combes. Dat in combinatie met de hoogst mogelijke snelheid op dit stuk, maakt het voor de coureurs een prachtige uitdaging.
Le Kemmel
Van Raidillon naar de bocht van les Combes kom je via Le Kemmel. Dit is een helling en een bocht waar men plankgas kan geven. Aan het einde van de klim van de Kemmel wordt dan ook de hoogste ogenblikkelijke snelheid van het circuit behaald.
Les Combes
Een zeer technisch deel van het circuit is de chicane van les Combes (wat betekent verborgen kleine vallei). Van een rechts-links beweging gaat het over in een bocht naar rechts. De snelheid van de coureurs is hierdoor van belang voordat ze afdalen naar Bruxelles.
Bruxelles
Deze bocht werd eerder wel Rivage genoemd, naar het nabijgelegen gehucht. Deze bocht geeft de indruk nooit te stoppen, doordat deze zo naar rechts gedrukt is. De verrassing en moeilijkheid ontstaat door de bocht naar links die volgt. Deze kleine linkse bocht draagt ook wel de naam ‘Speakers Corner’. Dit komt omdat de oude luidsprekerscabine de enige plaats was waarop men deze bocht kon zien.
Douche Gauche du Pouhon
Een belangrijk en moeilijk moment van het circuit is de double gauche du Pouhon. Na een dalende rechte lijn, gaat het in le Pouhon om extremen snelheden. Le Pouhon betekent plaats waar men water put en Spa heeft zijn repuatatie te danken aan een ijzerhoudende mineraalbron, le Pouhon.
Les Fagnes
Les Fagnes bestaat uit een dubbele bocht. De coureurs komen hier met hoge snelheid aan omdat deze een kleine rechte lijn volgt na de zeer snelle dubbele linkse curves. De naam Les Fagness doet recht aan de regio van de Venen. Daarin ligt het dorp Francorchamps.
Campus
De bocht van Campus is een snelle naar rechts gedrukte curve. De bocht dankt zijn naam aan de Automobile Campus die grenst aan het circuit.
La Courbe Paule Frère
Deze bocht bevindt zich op de kruising van het circuit van 7004 meter en het oude gedeelte van het circuit dat van Stavelot naar Blanchimont gaat. De bocht is vernoemd naar Paul Frère, een zeer getalenteerd en gerespecteerd internationaal automobieljournalist. In 1956 eindigde hij 2de in de Grand Prix van België.
Blanchimont
Blanchimont is een lastige dubbele bocht waar de coureurs nog met hoge snelheden door heen rijden. De bocht dankt zijn naam aan het dorp met dezelfde naam.
La Chicane
De laatste lastige bocht is de langzame S-bocht La Chicane. De rechts-links combinatie is erg strak en de coureurs moeten hier nauwkeurig te werk gaan. Ze moeten niet alleen een snelle rond in goede omstandigheden eindigen, maar ook om de volgende te starten. Na de Chicane bocht, kunnen de coureurs in een rechte lijn doorrijden naar La Source, waar ze aan hun volgende ronde beginnen. La Chicane had eerder nog de naam ‘Bus Stop’. Hier was namelijk eerder een bushalte, toen het circuit op sommige momenten nog open was voor verkeer.
Bron: Spa-Francorchamps.be, SpaGrandPrix