Formule 1 reglement uitgelegd
Ben je fan van de Formule 1? Dan is de kans groot dat je al heel wat regels uit je hoofd kent. Maar er blijven altijd regels die enige uitleg behoeven. Bovendien heeft de World Motor Sport Council onlangs de nieuwe bepalingen voor het seizoen 2019 bekendgemaakt. Reden genoeg om ze allemaal nog eens helder op een rijtje te zetten…Hoe werkt de kwalificatie?
De kwalificatie is een soort afvalrace. Het bestaat uit drie delen waarbij er telkens een aantal coureurs afvallen. De afvallers krijgen op dat moment hun startplaats toegewezen. De anderen gaan door naar de volgende kwalificatieronde. De tien coureurs die tijdens de derde kwalificatieronde over zijn, strijden om de zogenoemde ‘pole position’ (de eerste startplek). Op basis van de rondetijden van de derde kwalificatieronde worden de plaatsen 1 tot en met 10 verdeeld voor de race op zondag.
Wat is het DRS systeem?
DRS staat voor 'Drag Reduction System'. Met dit systeem kan een coureur zijn achtervleugel platter leggen om tijdelijk minder weerstand (drag) te hebben. Hiermee kan hij een hogere topsnelheid bereiken. Er zijn een aantal regels omtrent het gebruik DRS tijdens de race:
- DRS mag pas gebruikt worden na de tweede ronde.
- DRS mag alleen op sommige stukken van het circuit gebruikt worden.
- DRS mag alleen gebruikt worden bij droog weer.
- De afstand tot de voorligger moet minder dan 1 seconde zijn.
Hoe worden de punten verdeeld?
Binnen de Formule 1 wordt er gestreden om twee kampioenschappen: het coureurskampioenschap en de constructeurstitel voor de teams (denk aan Mercedes, Ferrari, Red Bull etc.) Met het laatstgenoemde kampioenschap kan een team de zilveren beker binnenslepen aan het einde van het seizoen. Voor beide kampioenschappen geldt dat de eerste tien rijders die over de streep komen in de punten vallen.
De puntenverdeling in de Formule 1 is als volgt:
Positie | Punten |
1 | 25 |
2 | 18 |
3 | 15 |
4 | 12 |
5 | 10 |
6 | 8 |
7 | 6 |
8 | 4 |
9 | 2 |
10 | 1 |
Wat leveren de punten op?
Aan het einde van het seizoen ontvangt het team een geldbedrag voor het verzamelde aantal punten door hun coureurs. Daarnaast maken ze kans op de zilveren beker. Voor de kleine teams is het erg belangrijk om een punt te halen. Ze hebben geen grote budgetten beschikbaar en kunnen een flink geldbedrag goed gebruiken. Bovendien betaalt de organisatie van de Formule 1 de reiskosten als je minimaal 1 punt haalt. Als je er 0 haalt, zijn de reiskosten voor je eigen portemonnee.
Hoe werkt de race?
Tijdens een race rijden de coureurs een vast aantal ronden per circuit. Daarbij wordt uitgegaan van een totale racelengte van 305 km. Een uitzondering op de raceafstand is het stratencircuit van Monaco. Hier is de totale raceafstand 260 km. De laatste ronde van een race wordt tot aan de finish afgemaakt. Meestal duurt een race zo’n 60 ronden lang. Zijn er veel ongevallen, ontstaat er veel vertraging of is het extreem slecht weer? Dan hanteert de organisatie een limiet van maximaal 2 uur racetijd.
De coureurs zijn verplicht om op twee verschillende sets banden te rijden in een race, dus één stop is verplicht. De winnaar van de race is degene die als eerste over de finish komt na alle ronden. De punten van elke race worden vervolgens opgeteld voor het wereldkampioenschap, waarin de coureur kans maakt om wereldkampioen Formule 1 te worden. Na een race volgt er een huldiging op het podium met de welbekende champagne. Hier ontvangen de nummers 1, 2 en 3 van de race een beker en worden de prijzen voor de constructeurs uitgedeeld. Meer over de race en de regels te weten komen? Kijk dan ook eens op de pagina’s banden, vlaggen en racetermen.
Overtredingen
Binnen de race zijn een aantal zaken niet toegestaan. Daarbij kun je denken aan:
- een valse start maken
- een vermijdbaar ongeluk veroorzaken
- een andere coureur onredelijk blokkeren
- een andere coureur ophouden terwijl je op een (of meer) ronden wordt gezet
- de maximumsnelheid in de pitstraat overschrijden.
- twee keer wisselen van lijn als een auto je wil inhalen. Een coureur mag eenmaal van de racelijn afwijken ter verdediging. Als een coureur daarna terug gaat richting de racelijn moet hij minimaal een autobreedte tussen zichzelf en de rand van de baan laten.
Straffen
Tijdens de race moeten de coureurs zich aan alle regels houden. Overtreedt een coureur de regels? Dan bepalen de stewards welk type straf hij toegekend krijgt. Veelvoorkomende oorzaken voor een straf zijn:
- het veroorzaken van een botsing
- negeren van blauwe vlaggen of te hard rijden in de pitsstraat
- zich niet aan de regels houden omtrent het wisselen van motor(delen) of versnellingsbak
- Tijdsstraf tijdens de race, ook wel ‘stop-and-go’ genoemd
- Drive through penalty, waarbij de rijder door de pitsstraat moet rijden en geen pitsstop mag maken
- Tijdsstraf aan het einde van de race
- Zwarte vlag: coureur wordt uit de race gehaald
- De coureur wordt een X-aantal plaatsen teruggezet op de startopstelling
Bij zware overtredingen hebben de stewards de mogelijkheid om zwaarder te straffen. Een rijder kan bijvoorbeeld strafplaatsen krijgen voor de volgende Grand Prix, verwijderd worden uit de lijst met uitslagen, uitgesloten worden voor de volgende race of een reprimande krijgen. Soms worden er strafpunten genoteerd op de superlicentie van de coureur. Heeft hij meer dan twaalf strafpunten verzameld in twaalf maanden? Dan mag hij niet aan de volgende race meedoen.
Wat zijn track limits?
Binnen de Formule 1 gelden er zogeheten ‘track limits’. Hiermee wordt de uiterste witte belijning rondom de racebaan bedoeld. In principe moet iedereen binnen deze lijnen blijven om te kunnen spreken van een eerlijke race. Zit je met vier wielen over deze lijn? Dan heb je de regel overschreden. Dit wordt echter niet altijd bestraft. Soms gaat iemand buiten de baan, zonder daar zelf gewin bij te hebben. Heeft iemand wel voordeel bij het overtreden van de track limits? Dan wordt hij door de racedirectie bestraft met een tijdpenalty van een aantal seconden. Dit wordt bij de finishtijd opgeteld.
Banden en brandstof
Binnen de Formule 1 gelden ook enkele regels omtrent het gebruik van banden en brandstof. Zo mag de coureur bijvoorbeeld geen brandstof tanken tijdens de race. Hij moet eindigen met de brandstof die hij aan het begin heeft getankt. Als de brandstof verbrandt, worden de auto’s namelijk lichter en daar zouden coureurs op een slimme manier gebruik van kunnen maken. Dit verklaart trouwens ook waarom de rondetijden tijdens de race steeds beter worden; de auto’s worden steeds lichter.
Ook omtrent het gebruik van banden bestaan een aantal regels. De belangrijkste regels is dat de coureur binnen elke race minimaal twee soorten banden moet kiezen. Dat betekent dat hij minimaal één keer moet stoppen om van bandensoort te wisselen. Deze regel geldt niet als de baan officieel nat wordt verklaard.
Meer weten over het gebruik van banden en de regels die daarvoor gelden? Kijk dan eens op de pagina banden.
Welke nieuwe regels gelden er in 2019?
Voor het Seizoen 2019 zijn een aantal regels vernieuwd of aangescherpt. Het betreft voornamelijk technische reglementen, waarmee wordt bepaald aan welke eisen de Formule 1 auto’s moeten voldoen. Hierbij een overzicht:
Vleugels
- De voorvleugels worden eenvoudiger. De vleugeltjes bovenop de vleugels zijn voortaan verleden tijd en de endplates worden eenvoudiger.
- De voorvleugels worden in hun geheel 200 mm breder en hebben minder lagen.
- Onder de voorvleugels zijn nog maar twee lucht geleidende strips aan beide zijden toegestaan.
- De auto’s worden uitgerust met hogere achtervleugels. Deze zorgen ervoor dat de airflow achter de vleugel hoger de lucht in wordt gestuurd. Zo wordt de energie grotendeels verdeeld over de vrije ruimte en hebben achteropkomende auto's er minder last van.
- Het is niet meer toegestaan om de luchthappers van de remmen te voorzien van aerodynamische vleugeltjes. Daarnaast wordt het principe van aangeblazen lucht door wielassen verboden.
- De bargeboards worden 150 mm verlaagd en 100 mm verder naar voren geplaatst. Zo worden ze minder doorslaggevend voor het gehele aerodynamische concept van de auto.
- De horizontale sleuven in de endplates van de achtervleugel zijn niet meer toegestaan.
- De opening van het DRS-systeem wordt 85 mm i.p.v. 65 mm. In combinatie met de bredere en hogere vleugels zorgt dit voor een groter effect van het DRS-systeem. De kans bestaat dat de lengte van de DRS-zones op sommige circuits wordt aangepast.
Bron: RacingNews365, F1reis, GrandPrix Radio, Sport & Spelen.