Dit is de roemruchte geschiedenis van de Hockenheimring
Dat de Formule 1 sport niet zonder gevaar is, zal niemand ontkennen. De geschiedenis van de Duitse Hockenheimring is daar hét bewijs van. Dit circuit was geliefd bij velen en stond bekend om haar bloedstollende races, maar het roemruchte circuit kende ook een keerzijde…Van driehoek naar ovaal
Circuit Hockenheim is naast de Nurburgring hét decor van de Duitse Grand Prix. Het circuit bestaat sinds 1932 en ligt in de deelstaat Baden-Württemberg. Het huidige circuit is 4,5 kilometer lang en is in het verleden meerdere malen grondig aangepast. De baan was bij de bouw 12 kilometer lang en had de vorm van een driehoek. Deze zogeheten ‘Dreieckskurs’ kenmerkte zich vooral door de lange rechte stukken. In 1938 werd de baan volledig veranderd van een driehoekige layout naar een meer ovaalachtige vorm, zoals in Amerika veel voorkomt. De ‘Ostkurve’ werd aangelegd, de banen werden verbreed voor meer veiligheid en het circuit werd ingekort tot 7,6 kilometer. De nieuwe Hockenheimring stond garant voor spectaculaire inhaalacties en veranderde in een waar hogesnelheidscircuit! In de jaren daarna werd het circuit nog enkele keren verbouwd, onder andere door de aanleg van de A6 en de totstandkoming van het bekende stadiongedeelte aan het einde van het circuit. Deze wijzigingen deden weinig af aan het bloedstollend spannende imago van het circuit, maar dit kende ook haar keerzijde…
Zwarte dag in de Formule 1 geschiedenis
Op 7 april 1968 was het Duitse circuit het decor van een van de meest tragische ongevallen in de Formule 1. De legendarische, tweevoudig wereldkampioen Jim Clark kwam bij dit ongeluk om het leven, nadat hij met zijn auto tegen een boom crashte. Voor veel fans zal de Hockenheimring altijd symbool blijven staan voor deze zwarte dag in de geschiedenis van de Formule 1. Als gevolg van het ongeluk werd het circuit aangepast, waarbij er twee chicanes werden aangelegd halverwege de beide lange rechte stukken. Deze kunstmatige bochten moesten de snelheid terugdringen en de veiligheid te vergroten. Op 1 augustus 1980 ging het echter weer mis, toen de Franse Formule 1 coureur Patrick Depailler tijdens een testrit op het circuit dodelijk verongelukte. In 1982 werd er daarom een derde chicane aangelegd op Hockenheim.
Circuit Hockenheim nu
De lange rechte stukken door het bos en technische gedeeltes in het Motodrom zorgden ervoor dat circuit Hockenheim vanaf begin jaren 80 jarenlang dé favoriet was onder Formule 1 coureurs. Als coureur stond je namelijk voor het uitdagende dilemma: óf een lagere topsnelheid met goede grip in de chicanes, óf maximale snelheid en minder controle in de chicanes. Uiteraard kozen de meeste coureurs voor het laatste. Jammer genoeg liep een groot deel van het lange rechte gedeelte door het bos, waardoor veel spannende inhaalacties aan het oog van het publiek onttrokken werden. In 2002 werd het circuit daarom nog eens drastisch aangepast. Er ontstond een compacte baan van 4,5 kilometer. De nieuwe kortere lay-out met 17 bochten en 6 rechte stukken staat nu bekend om haar spectaculaire inhaalacties. De tribune biedt bovendien plaats aan maar liefst 120.000 toeschouwers.
GP 2019 op Circuit Hockenheim
De laatste jaren is het Hockenheim-circuit regelmatig het podium voor de bekende GP’s van Duitsland. Eigenlijk zou deze GP in 2018 verdwijnen, maar de bazen van het Hockenheim-circuit hebben hun contract met de Formule 1 verlengd. Dat betekent dat de GP van Duitsland in 2019 opnieuw op de kalender staat. Deze Grand Prix werd in het jaar 2018 erg goed bezocht. Met 70.000 toeschouwers, waarvan een zeer groot deel uit Nederland kwam, was het zo goed als uitverkocht. Hamilton wist tijdens deze Grand Prix het record van Schumacher te evenaren. Voor veel Formule 1 liefhebbers reden genoeg om ook dit jaar bij de GP Duitsland aanwezig te zijn en de Hockenheimring met eigen ogen te aanschouwen!
Bron: TripAdvisor, Circuits of the past, RTL GP, Sportnieuws.